LEVERT EEN ZIEKENHUIS IN NEDERLAND NIET GENOEG ORGAANDONOREN? DAN KOMT DE TRANSPLANTATIE STICHTING NAAR ZE TOE!

De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) legt het op haar eigen website uit.

Met NovaNORD houden ziekenhuizen vinger aan de pols. De NTS verzamelt al zo’n 20 jaar data rondom overlijden in ziekenhuizen via de applicatie NORD. Na invoering van de donorwet was de applicatie aan vernieuwing toe. Samen met een klankbordgroep werd de applicatie in een nieuw jasje gestoken. De nieuwe applicatie heet NovaNORD.

Het is een dashboard dat snel een duidelijk overzicht geeft in het verloop van orgaandonatie in een ziekenhuis. Met de oude applicatie kon alleen een Excel bestand worden gedownload, de data moest door de gebruikers vervolgens handmatig geanalyseerd worden. Nu kunnen de gebruikers meteen zien hoe de processen binnen een ziekenhuis gaan. Dit bespaart heel veel tijd en er kan sneller worden bijgestuurd.

Op ziekenhuisniveau kunnen de donatiecoördinatoren kijken wat er in hun ziekenhuis goed gaat en verschillende afdelingen vergelijken. Regionale teamleiders kunnen zien hoe hun regio het doet. De eerste stap van iedere donatieprocedure is het herkennen van een potentiële donor. Het is belangrijk om vast te leggen hoe vaak donoren herkend worden en hoe de volgende stappen van de donatieprocedure verlopen. Als iedereen dat doet, kun een gebruiker de prestaties van ziekenhuizen goed monitoren en onderling vergelijken. De NTS krijgt stuurinformatie uit NovaNORD om het landelijke donatiebeleid te evalueren, het ministerie van VWS kijkt mee.

Als in een ziekenhuis een sterkere daling van de donorherkenning ten opzichte van de rest van het land wordt gesignaleerd is dit een extra reden om daarmee aan de slag te gaan.

Koppeling Elektronisch Patiënten Dossier (EPD)
Een wens voor de toekomst is om de database van NovaNORD te koppelen aan de ziekenhuissystemen. Nu vult de arts allerlei gegevens in het EPD in. Die moet een donatiecoördinator daarna handmatig in NovaNORD zetten. Het zou de ziekenhuizen veel tijd schelen als dat automatisch gebeurt. Dilesh Kishoendajal, product owner bij de NTS, weet dat dit niet gemakkelijk te realiseren is omdat elk ziekenhuissysteem anders werkt. ‘Bij het bouwen van de nieuwe applicatie hebben we wel al rekening gehouden met de mogelijkheid om het EPD ooit aan de database te kunnen koppelen, maar voorlopig is dat nog toekomstmuziek.’

https://www.transplantatiestichting.nl/medisch-professionals/professionals-over-hun-werk/met-novanord-houden-ziekenhuizen-vinger-aan-de-pols