Op de valreep werd TJ het leven gered omdat de medewerkers die de organen wilden verwijderen zagen dat hij leefde.

‘Schrikbarende’ fout om organen van levend persoon te nemen werd voorkomen, zeggen getuigen

17 oktober 2024 05:00 uur ET

In oktober 2021 werd TJ Hoover dood verklaard en stond op het punt om zijn organen te laten verwijderen om ze bij andere mensen te transplanteren. De operatie werd stopgezet in de operatiekamer. Natasha Miller zegt dat ze zich klaarmaakte om haar werk te doen: het bewaren van gedoneerde organen voor transplantatie, toen de verpleegsters de donor naar de operatiekamer reden. Ze realiseerde zich al snel dat er iets niet klopte. Hoewel de donor dood was verklaard, leek hij haar springlevend.

“Hij bewoog rond — een soort van spartelen. Zoals, bewegen, spartelen op het bed,” vertelde Miller aan NPR in een interview. “En toen we daarheen gingen, zag je dat hij tranen in zijn ogen had. Hij huilde zichtbaar.” De toestand van de donor zorgde voor grote ongerustheid bij iedereen in de operatiekamer van het Baptist Health-ziekenhuis in Richmond, Kentucky, inclusief de twee artsen die weigerden mee te werken aan de orgaanverwijdering, zegt ze. “De chirurg die ons inhuurde, zei zoiets als: ‘Ik ben eruit. Ik wil er niks meer mee te maken hebben”, zegt Miller. “Het was heel chaotisch. Iedereen was gewoon heel erg overstuur.” Miller zegt dat ze hoorde hoe de casecoördinator van het ziekenhuis van haar werkgever, Kentucky Organ Donor Affiliates (KODA), haar supervisor belde voor advies. “Dus de coördinator belt de supervisor op dat moment. En ze zei dat hij haar vertelde dat ze ‘een andere dokter moest vinden om het te doen’ – dat ‘we deze zaak zouden behandelen. Ze moet iemand anders vinden'”, zegt Miller. “En ze zegt: ‘Er is niemand anders.’ Ze huilt — de coördinator — omdat ze wordt uitgescholden.”

“Ieders ergste nachtmerrie”

De orgaanverwijdering werd geannuleerd. Maar sommige KODA-medewerkers zeggen dat ze later zijn gestopt vanwege het incident in oktober 2021, waaronder een andere orgaanpreservator, Nyckoletta Martin.”Ik heb mijn hele leven gewijd aan orgaandonatie en -transplantatie. Het is heel eng voor me dat dit soort dingen nu mogen gebeuren en dat er niet meer is om donoren te beschermen,” zegt Martin. Martin werd die dag niet naar de operatiekamer gestuurd, maar ze zegt dat ze dacht dat ze misschien zou worden opgeroepen. Dus begon ze de casusnotities van eerder die dag door te nemen. Ze raakte gealarmeerd toen ze las dat de donor tekenen van leven vertoonde toen artsen zijn hart probeerden te onderzoeken, zegt ze.
“De donor was die ochtend wakker geworden tijdens zijn procedure voor een hartkatheterisatie. En hij lag te spartelen op de tafel”, zegt Martin. Hartkatheterisatie wordt uitgevoerd bij potentiële orgaandonoren om te beoordelen of het hart gezond genoeg is om te worden gebruikt door iemand die een nieuw hart nodig heeft. Martin zegt dat de artsen de patiënt verdoofden toen hij wakker werd en dat de plannen om zijn organen te bergen doorgingen. Volgens Martin bagatelliseerden KODA-functionarissen het incident achteraf. Ze was er ontsteld over, zegt ze. “Dat is toch ieders ergste nachtmerrie? Leven tijdens een operatie en weten dat iemand je open gaat snijden en je lichaamsdelen eruit gaat halen?” zegt Martin. “Dat is afschuwelijk.”

De patiënt

Donna Rhorer uit Richmond, Kentucky, vertelde NPR dat haar 36-jarige broer, Anthony Thomas “TJ” Hoover II, de patiënt was die bij de zaak betrokken was. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht vanwege een overdosis drugs, zegt ze. Rhorer was die dag in het ziekenhuis. Ze zegt dat ze zich zorgen begon te maken dat er iets niet klopte toen TJ zijn ogen opendeed en om zich heen keek terwijl hij van de intensive care naar de operatiekamer werd gereden.
“Het was alsof het zijn manier was om ons te laten weten: ‘Hé, ik ben er nog'”, vertelde Rhorer aan NPR in een interview. Maar Rhorer zegt dat haar en andere familieleden werd verteld dat wat ze zagen gewoon een algemene reflex was. TJ Hoover woont nu bij Rhorer en zij fungeert als zijn wettelijke voogd. TJ Hoover danste met zijn zus Donna op haar trouwdag in mei 2023, meer dan een jaar nadat hij ten onrechte dood was verklaard. De algemene schets van het incident werd in september onthuld door een brief die Nyckoletta Martin schreef aan de House Energy and Commerce Committee, die een hoorzitting hield om organisaties voor orgaanverwerving te onderzoeken. Later gaf ze aanvullende details over de zaak aan NPR.”Een aantal van ons die werknemers waren, moesten naar therapie. Het eiste zijn tol van veel mensen, vooral van mij,” vertelde Martin aan NPR.

Onderzoeken gaande
Het kantoor van de procureur-generaal van de staat Kentucky schreef in een verklaring aan NPR dat onderzoekers de beschuldigingen ‘aan het onderzoeken’ zijn. De federale Health Resources and Services Administration (HRSA), die helpt bij het toezicht op de orgaanverwerving, zei in een verklaring aan NPR dat het agentschap “deze beschuldigingen onderzoekt”. En sommige mensen die bij de zaak betrokken zijn, vertelden NPR dat ze vragen van het Office of the Inspector General van het federale Department of Health and Human Services hebben beantwoord, hoewel geen enkele federale functionaris van dat kantoor commentaar heeft gegeven op de zaak. Artsen proberen een controversiële techniek om het tekort aan transplantatieorganen te verminderen

Baptist Health Richmond, het ziekenhuis in Kentucky waar het incident zou hebben plaatsgevonden, vertelde NPR in een verklaring: “De veiligheid van onze patiënten is altijd onze hoogste prioriteit. We werken nauw samen met onze patiënten en hun families om ervoor te zorgen dat de wensen van onze patiënten voor orgaandonatie worden nageleefd.”

“Niet nauwkeurig weergegeven”

KODA, de organisatie voor orgaanverwerving, bevestigde dat Miller was toegewezen aan de operatiekamer voor de zaak. Maar de organisatie vertelde NPR in een verklaring dat “deze zaak niet accuraat is weergegeven. “Niemand bij KODA is ooit onder druk gezet om organen van een levende patiënt te verzamelen”, aldus de verklaring van Julie Bergin, president en chief operating officer van Network for Hope, dat werd gevormd toen KODA fuseerde met het LifeCenter Organ Donor Network. “KODA haalt geen organen op bij levende patiënten. KODA heeft zijn teamleden nooit onder druk gezet om dit te doen.” Ambtenaren van het orgaanverwervingssysteem, transplantatiechirurgen en anderen zeiden dat er strikte protocollen zijn om onveilige orgaanverwijdering te voorkomen. “Incidenten als deze zijn alarmerend. En we willen dat ze op de juiste manier worden gerapporteerd en geëvalueerd,” vertelde Dorrie Dils , voorzitter van de Association of Organ Procurement Organizations , aan NPR in een interview. “En uiteraard willen we ervoor zorgen dat personen daadwerkelijk dood zijn wanneer orgaandonatie plaatsvindt. En we willen dat het publiek erop vertrouwt dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Het proces is heilig.”

De beschuldigingen die tijdens de hoorzitting in september naar voren kwamen, ondermijnen het vertrouwen in het orgaandonatiesysteem en hebben geleid tot een daling van het aantal mensen dat zich aanmeldt als donor, zo staat in een open brief die de organisatie op 3 oktober heeft vrijgegeven . “Al meer dan vijf jaar worden de orgaanverkrijgingsorganisaties (OPO’s) van ons land – de non-profitorganisaties op gemeenschapsbasis die elke dag met rouwende families werken om levens te redden door middel van transplantatie – het slachtoffer van kwaadaardige misinformatie en lasterlijke aanvallen op basis van geruchten, waardoor een vals verhaal ontstaat dat donatie en transplantatie in de VS onbetrouwbaar en onjuist zijn”, aldus de brief. Anderen vrezen dat zulke verontrustende berichten het systeem voor orgaantransplantaties kunnen ondermijnen.

“Dit zijn afschuwelijke verhalen. Ik denk dat ze zorgvuldig gevolgd moeten worden”, zegt Dr. Robert Truog , hoogleraar medische ethiek, anesthesie en pediatrie aan de Harvard Medical School en werkzaam als intensive care-arts in het Boston Children’s Hospital. “Maar ik wil echt niet dat het publiek gelooft dat dit een serieus probleem is. Ik geloof dat dit echt eenmalige gebeurtenissen zijn die we hopelijk tot op de bodem kunnen uitzoeken en die we kunnen voorkomen dat ze ooit nog gebeuren,” zegt Truog.

103.000 mensen wachten op transplantaties

Sommige critici van het orgaanverwervingssysteem zeggen dat ze niet helemaal verrast waren door de beschuldigingen. Met meer dan 103.000 mensen op de wachtlijst voor een transplantatie staan ​​orgaanverwervingsorganisaties onder enorme druk om het aantal verkregen organen te verhogen om meer levens te redden. Daarnaast is er een voortdurend debat over hoe patiënten dood worden verklaard .

“Ik hoop dat een geval als dit echt extreem is, maar het onthult wel een aantal onderliggende problemen die kunnen ontstaan ​​als er onenigheid is over de vaststelling van de dood”, zegt Dr. Matthew DeCamp , universitair hoofddocent geneeskunde en bio-ethicus aan de Universiteit van Colorado.

Shots – Gezondheidsnieuws

Er woedt een debat over wanneer artsen hersendood moeten verklaren

Maar sommigen vragen zich af hoe zelden dit gebeurt. “Dit lijkt geen eenmalige gebeurtenis te zijn, geen rotte appel,” zegt Greg Segal, die Organize leidt , een waakhondgroep voor orgaantransplantatiesystemen. “Ik krijg zulke beschuldigingen met alarmerende regelmaat.” Ook Thaddeus Pope , bio-ethicus en advocaat aan de Mitchell Hamline School of Law in Saint Paul die onderzoek doet naar orgaandonatie, haalt soortgelijke beschuldigingen aan die elders zijn gerapporteerd. “Dit is geen eenmalige gebeurtenis,” zegt Pope. “Er wordt beweerd dat het eerder is gebeurd.”

Dr. Robert Cannon, een transplantatiechirurg aan de University of Alabama in Birmingham, beschreef een soortgelijk incident tijdens de congreshoorzitting waar Martins brief openbaar werd gemaakt. Het gebeurde in een ziekenhuis buiten Alabama. “We waren daadwerkelijk in de operatiekamer. We hadden de patiënt daadwerkelijk geopend en waren bezig met het voorbereiden van zijn organen, waarop de beademing werd geactiveerd en de anesthesist aan het hoofd van de tafel sprak en zei: ‘Hé, ik denk dat deze patiënt zojuist heeft geademd’,” vertelde Cannon later aan NPR in een interview. “Als de patiënt ademt, betekent dat dat hij niet hersendood is.” Toch wilde een vertegenwoordiger van de OPO toch doorgaan, zegt Cannon. Hij weigerde. “We waren een beetje geschokt dat een OPO-persoon zo weinig weet over wat hersendood betekent dat ze zouden zeggen: ‘Oh, je moet gewoon doorgaan.’ En wij dachten: ‘Nee. We gaan geen enkel risico nemen dat we een patiënt vermoorden.’ Want dat zou het zijn als die patiënt nog leefde.”

“Waarom ik?”

Sinds TJ uit het ziekenhuis is ontslagen, zegt zijn zus, Donna Rhorer, dat haar broer problemen heeft met geheugen, lopen en praten. Als ze TJ vraagt ​​wat er is gebeurd, zegt hij: “Waarom ik?” “Ik voel me wel boos”, zegt Rhorer. “Ik voel me verraden door het feit dat de mensen die ons vertelden dat hij hersendood was en dan wakker wordt,” zegt Rhorer. “Ze proberen God te spelen. Ze zijn bijna, weet je, aan het kiezen en selecteren — ze gaan deze persoon meenemen om deze mensen te redden. En je verliest een beetje je vertrouwen in de mensheid.”

https://www.npr.org/sections/shots-health-news/2024/10/16/nx-s1-5113976/organ-transplantion-mistake-brain-dead-surgery-still-alive\

Slotopmerking van Annet Wood
Orgaandonoren zijn nooit overleden. Ze zijn voor de wet doodverklaard om te voorkomen dat een arts van moord kan worden beschuldigd. Wereldwijd worden verschillende protocollen gebruikt om mensen die in coma liggen dood te verklaren.