Patrick McMahon, een verpleegkundig specialist en een oorlogsveteraan van de luchtmacht en voormalig transplantatiecoördinator voor het non-profitorganisatie New York Organ Donor Network, spande in 2012 een rechtszaak aan bij het Hooggerechtshof van Manhattan. Hij beweerde dat ziekenhuizen onder druk worden gezet om organen te verzamelen van patiënten die nog niet overleden zijn.
“Ze spelen God”, vertelde McMahon aan de New York Post .
In de aanklacht staat dat één op de vijf, oftewel twintig procent, van alle patiënten die officieel dood zijn verklaard omdat ze “hersendood” zijn, in werkelijkheid NOG STEEDS LEEFT! Twintig procent! Sterker nog, de rechtszaak haalt een geval aan van een jongeman van 19 die betrokken was bij een auto-ongeluk en nog steeds tekenen van hersenactiviteit vertoonde. Hij werd geoogst nadat artsen net hun goedkeuring hadden gegeven, nadat ze agressief toestemming van de familie hadden gevraagd.
Volgens de aanklacht van McMahon heeft de door de overheid gefinancierde non-profitorganisatie ziekenhuispersoneel onder druk gezet om patiënten voortijdig hersendood te verklaren , zodat hun organen konden worden verwijderd. Ook werden er coaches ingehuurd om personeel te trainen in het overtuigen van nabestaanden om de lichamen van hun verwanten over te dragen. Ook werd er een agressief quotumsysteem gebruikt om doelstellingen te halen.
2017: Het New York Organ Donor Network probeert een bevel van de rechter te blokkeren om medische dossiers vrij te geven aan deze klokkenluider. Deze klokkenluider beweert dat de groep het ziekenhuispersoneel onder druk zette om patiënten hersendood te verklaren, zodat hun lichaamsdelen konden worden geoogst. Het netwerk is in beroep gegaan tegen het bevel van rechter Arlene Bluth van het Hooggerechtshof van Manhattan in april om de dossiers van vier overleden patiënten openbaar te maken aan Patrick McMahon, een verpleegkundig specialist die beweert in 2011 te zijn ontslagen als transplantatiecoördinator na protest tegen de praktijk. Het netwerk ontkent McMahons beweringen, maar weigert ook de documenten te overhandigen
https://nypost.com/2017/11/17/organ-donor-group-battles-in-court-over-brain-dead-declarations
We zien hier overeenkomsten met het systeem in Nederland. De Nederlandse overheid betaalt de Nederlandse Transplantatie Stichting voor dezelfde doelen. Door middel van het systeem Novanord wordt bijgehouden hoeveel donoren een ziekenhuis levert. Blijft een ziekenhuis achter dan komt de Transplantatie Stichting langs om het personeel te trainen op donorherkenning. https://orgaandonatiedewaarheid.nl/levert-een-ziekenhuis-in-nederland-niet-genoeg-orgaandonoren-dan-komt-de-transplantatie-stichting-naar-ze-toe/
Inmiddels zijn we aangeland in 2025 en de zaak is nog steeds niet afgehandeld zo blijkt uit onderstaand bericht. Terwijl de rechtszaak voortduurt, blijft één ding duidelijk: de discussie over orgaandonatie en de definitie van de dood is nog lang niet voorbij. We zijn het onszelf en toekomstige patiënten verschuldigd om ervoor te zorgen dat ons zorgsysteem een plek blijft van genezing, vertrouwen en ethische verantwoordelijkheid. En vergeet vooral niet dat orgaandonatie niet stopt bij de grenzen van je land. Orgaandonor kan je worden in elk land tijdens je vakantie, stage of werk buiten ons eigen land.