Waar gaat het naar toe
Het motto van orgaandonatie is: EEN LEVEN REDDEN JE HEBT HET IN JE. Dat motto is achterhaald.
Isabelle Dinoire, de vrouw bij wie als eerste een gedeeltelijke gezichtstransplantatie werd uitgevoerd, is overleden in 2016. Dinoire liep in 2005 ernstige verminkingen op aan het hoofd doordat ze werd aangevallen door haar labrador terwijl ze lag te slapen. Chirurgen gaven haar een nieuwe neus, kin en mond afkomstig van een donor. Hoewel het resultaat een succes mocht worden genoemd kampte de Française jarenlang met afstotingsverschijnselen. Ze werd ziek als reactie op een nieuwe huidtransplantatie. Toen werden er ook twee kwaadaardige tumoren gevonden mogelijk veroorzaakt door de zware medicijnen die ze moest slikken om de afstoting van de huid tegen te gaan [1].
De ontwikkelingen bij orgaan- en weefseltransplantatie staan niet stil. In de huidige ontwikkelingen lijkt er niet te worden gekeken naar wat kunnen we doen om te zorgen dat er steeds minder donoren nodig zijn, nee, er wordt meer en meer gericht gezocht op uitbreiding van de mogelijkheden. Genezing van patiënten is dan allang niet meer de motivatie. Cosmetische en praktische toepassingen lijken steeds meer aan bod te komen. Er gaan al berichten rond over de transplantatie van een hoofd, die berichten zijn nu nog onbevestigd. Lichaamsdelen worden al wel getransplanteerd. In Nederland is al een complete buikwand getransplanteerd. In 2019 werd de eerste transplantatie van twee handen in Nederland uitgevoerd. Met veel bombarie werd bekend gemaakt dat de donor overleden was. In de praktijk blijkt dat de donatie is geschiedt door een hersendode donor, een verre van overleden patiënt. Niet de donor had toestemming gegeven voor deze experimentele operatie, maar de naasten van de patiënten hebben dat gedaan. Penissen worden met succes getransplanteerd, het resultaat is dat de echtgenote van deze getransplanteerde is bevallen van een gezond kind.
Ook baarmoeders worden nu met succes getransplanteerd uit hersendode donoren. In België heeft met succes een dergelijke transplantatie plaatsgevonden, in Brazilië is al een baby geboren uit een getransplanteerde baarmoeder. Op dit moment kunt u uw baarmoeder nog niet van donatie uitsluiten. In voorkomend geval zal aan de familie toestemming worden gevraagd, iedere vrouw moet hierover dus apart haar wensen bekend maken aan de familie. Een Nederlandse vrouw onderging in 2019 in België een transplantatie van een gehoorgang en een trommelvlies. Haar Nederlandse arts was daarbij aanwezig en wil dit in Nederland ook gaan uitvoeren. Daarvoor is wel de opbouw van een weefselbank nodig.
Volgens Gert van Dijk, ethisch medicus, gaan het spannende tijden worden [2]. Leest u zijn column op de website van de NTS maar eens door. Ik denk dat het misschien vooral spannend gaat worden om te zien wat u als nabestaande van een donor straks nog van uw geliefde terugkrijgt.
Het is nu al mogelijk om bot en huid uit een 3D printer te laten komen. Huidcellen worden gebioprint door middel van bloedplasma waar de bio-inkt van wordt gemaakt. Bot wordt gebioprint door gebruik te maken van menselijke stamcellen,aan de bio-inktmassa wordt calciumfosfaatbotcement toegevoegd. Voordeel van deze stukken huid en bot is dat bij de ontvanger geen afstotingsreacties zullen optreden [3].
In Zuid Afrika is met succes een met behulp van 3D-printing een middenoor getransplanteerd, dat zijn de goede ontwikkelingen [4]
Alle vormen van donatie zijn prima, mits de donor volledig wordt geïnformeerd en daar ontbreekt het vooral aan.
[1] https://zorgnu.avrotros.nl/nieuws/detail/vrouw-met-gezichtstransplantatie-overleden/
[2] https://www.transplantatiestichting.nl/columns/gert-van-dijk/nieuwe-transplantaties-nieuwe-ethische-vragen
[3] Noord-hollands Dagblad 12-7-2019 “Astronauten moeten zelf huid en bot printen”
[4] https://www.theepochtimes.com/south-african-doctor-cures-deafness-with-1st-ever-middle-ear-transplant-using-3d-technology_2926805.html?fbclid=IwAR0tsPk1rwgClG-N-xZAC3cio4xzaP-4dGfn360jRKdFnSW1QBi_lsybFWM
Voorwoord
Hoofdstuk 1 Wanneer krijgt u met de donatievraag te maken
Hoofdstuk 2 Wie zijn de orgaandonoren
Hoofdstuk 3 Hersendood
Hoofdstuk 4 Dood op basis van circulatoire gronden of na circulatiestilstand
Hoofdstuk 5 Welke organen en weefsels worden weggenomen?
Hoofdstuk 6 De orgaandonor ondergaat de apneutest
Hoofdstuk 7 De orgaandonor tijdens de voorbereiding en de uitname-operatie
Hoofdstuk 8 De orgaandonor mag sterven
Hoofdstuk 9 Zij konden het navertellen
Hoofdstuk 10 Verhalen die de wenkbrauwen doen fronsen
Hoofdstuk 11 Informatievoorziening
Hoofdstuk 12 Wetgeving over buitenlanders in Nederland
Hoofdstuk 13 Wat u moet weten over orgaandonatie
Hoofdstuk 14 onder constructie
Hoofdstuk 15 Waar gaat het naar toe
Naschrift