In juli 2013 maakten ouders in Ohio er bezwaar tegen dat hun 21-jarige zoon orgaandonor zou worden. Elijah Smith was betrokken bij een ongeval en werd op basis van neurologische criteria dood verklaard. De orgaanverkrijgingsorganisatie (OPO) stapte naar de rechter en betoogde dat, omdat de jongeman hersendood was en omdat uit zijn rijbewijs bleek dat hij donor wilde zijn, de rechtbank hen toestemming moest geven zijn organen te gebruiken. De moeder voerde aan dat haar zoon niet begreep wat hij tekende toen hij zijn rijbewijs ondertekende en dat zijn handtekening geen weloverwogen beslissing weerspiegelde. De rechtbank was het niet met haar eens en zei dat hij had aangegeven zijn organen te willen doneren en dat niemand anders dan Elijah die wens kon intrekken. Zijn organen werden verwijderd.

Elia’s moeder vermoedde dat hij niet begreep wat hij tekende. Misschien had ze gelijk, gezien wat we weten over het proces voor het verkrijgen van toestemming voor orgaandonatie en het beperkte publieke begrip van hersendood.

https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-law-medicine-and-ethics/article/abs/organ-donation-brain-death-and-the-family-valid-informed-consent/94988690C2C719327964CEC662019E45

Zorg dat je kinderen wel snappen waar ze mee instemmen en laat hen deze brochure lezen.

https://drive.google.com/file/d/11aijGefZx1GPGxl9c6kFMPmxkDjBWuA2/view