Spanje is topleider inzake orgaandonatie. Zij leveren de meeste organen voor transplantatie aan. Hoe kan dit toch denk je dan. Het antwoord stond in een notitie in de medische bibliotheek.
Vertaald citaat “Spanje heeft het hoogste percentage overledenen per miljoen inwoners (35,3 pmp in 2011). De Organizacion Nacional de Trasplantes (ONT), de regerende transplantatieorganisatie van Spanje, dankt dit succes echter aan haar “Spaanse model” en niet aan haar wetgeving. Succesfactoren van het Spaanse model zijn onder meer de juridische aanpak en een alomvattend programma voor onderwijs, communicatie, public relations, ziekenhuisvergoedingen en kwaliteitsverbetering. Artsen op de intensive care of anesthesiologen werken parttime als transplantatiecoördinatoren in het ziekenhuis. Het ziekenhuis betaalt hen bonussalarissen voor orgaandonaties die zij ondernemen. De Spaanse ONT ontkent expliciet dat deze factor alleen al het succes in Spanje veroorzaakt. Dit model verschilt aanzienlijk van dat in de Verenigde Staten, waar transplantatiecoördinatoren deel uitmaken van de Organ Procurement Organizations (OPO).”einde vertaald citaat.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Mocht er door omstandigheden een familielid in een Spaans ziekenhuis terechtkomen, zorg dan dat deze direct wordt gerepatrieerd naar Nederland.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4478599/